De Korenbloem

De Korenbloem is een kleinschalig cateringbedrijf en werkt voor zowel particulieren als bedrijven in de regio Zwolle. Het bedrijf is in september 2009 gestart. De Korenbloem werkt met biologische producten, maar ook streekproducten (niet altijd biologisch) of fair-trade producten. Ingrediënten met pure smaken, die de tijd en aandacht hebben gekregen om te groeien. Dat proef je uiteindelijk in de gerechten die op je bord liggen. In die traditie kookt de Korenbloem: met aandacht voor het product en de mensen waarvoor gekookt wordt.

De vrouw achter de Korenbloem: Ria Marteleijn

“Voeding, met name groenten en fruit, loopt als een groene draad door mijn leven. Als tuindersdochter ben ik er letterlijk tussen groot geworden. Mijn vader kweekte groenten in de volle grond en deed dat op een kleinschalige manier. ’s Ochtends vroeg geoogst, dan naar de veiling en ‘s middags lagen de producten al bij de groenteboer. De geur van vers geoogste worteltjes of prei. De aardbeien en meloenen in de zomer en appels in het najaar. Geuren die mij nu nog steeds terugbrengen naar de tuinderij waar het allemaal begon. Vanaf mijn 16e ben ik me steeds meer gaan verdiepen in voeding. Ik heb veel vegetarische gerechten uitgeprobeerd en dat heeft er ook voor gezorgd dat ik groenten erg ben gaan waarderen. Groenten zijn voor de Korenbloem de basis van de gerechten. Ze hebben zoveel te bieden aan smaken, kleuren en mogelijkheden, voor mij verdienen ze de hoofdrol. Vlees en vis krijgen een bijrol.”

Kookopleiding Natuurvoedingskeuken aan de Groene Kookacademie

Februari 2012 startte ik met de opleiding Natuurvoedingskeuken in de pratijk aan de Groene Kookacademie. Dit is een opleiding op het gebied van biologisch en vegetarisch koken. De opleiding duurde 1,5 jaar. In het najaar van 2013 heb ik deze opleiding afgesloten met een theorie en praktijkexamen en heb mijn diploma behaald. Alle informatie over producten en ingrediënten kan ik in mijn werk voor de Korenbloem goed gebruiken om gevarieerde en smakelijke menu’s samen te stellen. Deze opleiding heeft mij laten ervaren dat de vegetarische keuken zo heel veel keus biedt. Daarom ga ik mij ook meer toeleggen op vegetarisch koken, al zal er altijd wel ruimte blijven voor aanvullingen met vlees en vis.

TIP: wil je ook gevarieerd en lekker vegetarisch koken? Gebruik dan de Vegachecklist! Kijk op www.vegachecklist.nl hoe dat werkt. De checklist is ontwikkeld door Marion Pluimes, natuurvoedingsdocent (o.a. bij de Groene Kookacademie) en schrijfster van De Kleine Vegetarier.

Biologisch natuurlijk!

“Aandacht voor de wereld, dichtbij huis of verder weg. Dat vind ik belangrijk. Daarom maakt de Korenbloem gebruik van biologische producten, streekproducten en fair-trade producten. Ook thuis gebruik ik veel biologische producten. Vooral groenten, fruit, zuivel en vlees vind ik veel beter smaken. Maar voor mij telt ook het milieuaspect (geen gif of kunstmeststoffen) en het dierenwelzijn. Gelukkig zijn biologische producten steeds populairder en goed verkrijgbaar. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat producten uit de buurt komen. Dat komt de versheid ten goede, net als vroeger bij mij thuis. Maar het is ook van belang voor een beter klimaat. Ook respect voor mensen is een belangrijk aspect, bijvoorbeeld producten met een fair-trade kenmerk.”

Recepten

De Korenbloem houdt regelmatig proeverijen. Enkele recepten vindt u hier. Moro-sinaasappelen – pastasalade – zuurkoolsoep – zuurkoolsalademierikswortel-mosterdsoep.

Adressen voor biologische producten

Een paar handige adressen voor je biologische boodschappen!

Natuurwinkel Gooody Fooods. Een prachtige, ruime winkel met heel veel keus voor je dagelijkse bio-boodschappen. Je vindt de winkel aan de Potgietersingel 1 in Zwolle (centrum).

Tuin Salland, de biologisch-dynamische tuinderij langs de Vecht. Iedere week verse groenten via een groentenabonnement? Kijk op de website! Ook verkopen zij hun groenten via de GooodyFooods.

Slagerij Haverkort, aan de Assendorperstraat in Zwolle heeft als specialiteit: Vechtdalvlees. Goed eko-vlees, dat van dichtbij komt.

Landwinkel de Huppe, aan de Kleine Veerweg in buurtschap de IJsselzone, verkoopt eigengemaakte kaas en allerlei andere lekkere dingen.

Hofweb, de webwinkel uit Dronten met hele lekkere verse groenten en zuivel, vooral uit Flevoland

Ekoplaza aan de Vechtstraat, ook een goed gesorteerde winkel